Pages

Wednesday, March 2, 2011

Keladi Masam Pedas


Bahan-bahan:
6 batang keladi - disiat kulit dan kerat 5 cm
2 sudu besar beras - disangai dan tumbuk halus
6 tangkai cili merah - ditumbuk halus
2 cm belacan bakar - ditumbuk halus
6 ulas bawang merah - ditumbuk halus
2 sudu besar udang kering - ditumbuk kasar
1 batang serai -dititik
4 keping asam gelugur
1 sudu kecil gula
Sedikit daun kesum
6 cawan air
Sedikit garam
Cara Menyediakan:
1. Keladi direbus hingga layu dan dituskan airnya. Ketepikan.
2. Masukkan 6 cawan air ke dalam periuk, kemudian masukkan kesemua bahan kecuali keladi.
3. Rebus bahan-bahan tadi hingga mendidih, kemudian masukkan keladi. Rasa asam dan garamnya. Hidang ketika panas
Sumber : Sajionline

No comments:

Post a Comment