Pages

Tuesday, March 1, 2011

Laksa Sarawak


Laksa Sarawak
BAHAN UNTUK KUAH:
2 liter santan (2 biji kelapa)
4 liter air
1/2 kg ayam (potong sederhana besar)
50 gm udang kecil (rendam dan kisar)
10 biji tauhu fuk (tauhu goreng)

BAHAN KISAR:
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
5 biji buah keras
3 batang serai
10 tangkai cili kering
2 cm belacan
1 sudu kecil
serbuk kayu manis

BAHAN HIASAN:
Timun (potong nipis dan memanjang)
Cili merah (hiris)
Bawang besar (hiris)
Sedikit bijan (sangai)
limau kasturi (belah dua)
Kek ikan (celur)
Sedikit hirisan telur dadar

CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Kacau hingga terbit minyak.
3. Masukkan air, ayam dan udang.
4. Tuangkan santan, kacau perlahan.
5. Kacau perlahan dan masukkan garam, gula secukup rasa.
6. Masukkan tauhu fuk dan biarkan masak seketika dan angkat.
7. Hidangkan bersama mihun dan bahan hiasan lain.
Sumber ; Sajionline

No comments:

Post a Comment