BAHAN-BAHAN:
500 gm ikan tenggiri
300 ml minyak masak
1 helai daun kunyit (hiris halus)
1 helai daun limau purut (hiris halus)
100 ml air kelapa muda
150 gm kerisik
100 gm isi kelapa muda
BAHAN KISAR:
10 ulas bawang merah
3 cm halia
3 cm kunyit hidup
5 cm lengkuas
2 batang serai
10 tangkai cili kering
CARA MENYEDIAKAN:
1. Pijarkan minyak goreng ikan. Angkat dan tuskan.
2. Kemudian tumiskan bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
3. Masukkan air kelapa muda, kerisik, daun limau purut, isi kelapa dan garam secukup rasa.
4. Kemudian masukkan ikan yang sudah digoreng tadi, gaul sehingga sebati.
5. Hidangkan mengikut citarasa anda dan taburkan dengan hirisan daun kunyit
Sumber : sajionline
No comments:
Post a Comment