Pages
▼
Thursday, September 15, 2011
MASAK LEMAK CILI PADI IKAN KEMBUNG CAMPUR KULIT RAMBAI MUDA
Masak lemak cili padi ikan kembung campur kulit rambai muda.
(Rambai ni aku baru petik dari dusun di taman melawati kl.)
Bahan-bahan ( untuk makan lebih kurang 3 orang )
Ikan kembung 3 ekor ( atau apa2 ikan yang disukai )
kulit rambai yang siap sibelah2
serai 3 batang dititik
bawang merah ditumbuk halus
bawang putih ditumbuk halus
cili padi ditumbuk halus
kunyit hidup ditumbuk halus, atau kunyit serbuk
santan kelapa satu mangkuk ( macam gambar diatas )
daun kunyit
garam secukup rasa
Panaskan santan dalam kuali, masukkan bahan2 tumbuk, daun kunyit, serai dan garam. Masuk kan juga kulit rambai. Kacau selalu supaya santan tak pecah minyak. Dah mendidih masukkan ikan yang dah dicuci bersih. Kacau lagi sampai ikan masak.
No comments:
Post a Comment