Pages

Thursday, September 8, 2011

Resepi mee rebus terengganu


Bahan-bahan (4-5 orang)
500 gm mee kuning
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
6 cawan air
1 sup bunjut
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
3 biji telur
1 paket fish ball (bebola ikan)
1 paket fish cake
Ayam atau daging
2 biji tomato (dihiris)
1 batang lobak merah (dihiris)
Sayur sawi
Taugeh

Cara-cara
  1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan air, sup bunjut, lada hitam dan ayam/daging. Reneh dengan api yang sederhana.
  3. Masukkan fish ball, fish cake dan lobak merah. Masukkan telur dan biarkan masak tanpa dikacau.
  4. Masukkan sayur sawi dan tomato.
  5. Siap untuk dihidangkan. Mee kuning hanya celur dengan air panas.
  6. Lebih sedap kalau ada sambal kicap, hirisan daun sup, bawang bawang dan limau nipis.

No comments:

Post a Comment