Itik Solo
Bahan-bahan:
1 ekor itik
garam, gula dan asam jawa secukup rasa
3 cawan santan pekat
Bahan rempah:
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh manis
2 kuntum bunga cengkih
½ sudu teh halba
1 cawan bawang merah - ½ bahagiannya digoreng
1 ulas bawang putih
3 sudu cili kering kisar - lebihkan jika suka pedas
½ ulas lengkuas
Halia sebesar ibu jari (merah)
1 batang serai
1 batang pelepah kelapa @ tebu
1 inci kayu manis
1 inci selaput buah pala
Cara penyediaan:
Bersihkan itik, kemudian rebus dengan sedikit garam sehingga lembut.
Giling/kisar kesemua rempah, kemudian masukkan sedikit garam dan gula.
Lumur itik yang telah direbus lembut dengan sebahagian daripada bahan rempah yang telah digiling/kisar. Perap ½ jam.
Masukkan baki rempah dalam santan bersama bawang goreng, sedikit air asam jawa, garam dan gula. Suaikan rasanya.
Panggang itik yang telah diperap sehingga kuning, golek-golekkan atas api supaya masak sekata. Lumur santan berempah dan bakar lagi. Ulangi sehingga sehingga masak dan habis santannya.
Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba.
resepi tradisi kelantan
No comments:
Post a Comment