Bahan-bahan (5-6 orang)
500g daging cincang
1 kotak kepingan lasagna
1 botol sos pasta
Mozzarella cheese (anggaran 120g)
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 biji lobak merah
1/2 biji capsicum
2 biji tomato
3-4 biji cendawan butang
Garam dan gula secukup rasa
Mentega
Minyak masak untuk menumis
1 kotak kepingan lasagna
1 botol sos pasta
Mozzarella cheese (anggaran 120g)
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 biji lobak merah
1/2 biji capsicum
2 biji tomato
3-4 biji cendawan butang
Garam dan gula secukup rasa
Mentega
Minyak masak untuk menumis
Cara-cara
- Bawang besar dan bawang putih dicincang halus. Lobak merah, capsicum dan cendawan butang dihiris halus. Tomato dipotong nipis atau dipotong dadu.
 - Panaskan minyak untuk menumis. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
 - Masukkan daging cincang dan kacau rata sehingga masak.
 - Masukkan sos pasta. Kacau rata.
 - Masukkan lobak merah, capsicum dan tomato. Jika perlu, masukkan garam dan gula secukup rasa.
 - Tunggu sehingga mendidih kemudian padamkan api.
 - Rendam kepingan lasagna dalam air panas.
 - Sediakan dulang casserole dan sapu mentega pada permukaan dulang.
 - Susun kepingan lasagna sehingga menutupi permukaan dulang.
 - Letak 1 lapisan nipis daging kisar di atas kepingan lasagna dan tutup seluruh permukaan.
 - Kemudian, letak 1 lapisan cendawan butang.
 - Letak kepingan lasagna yang lain.
 - Ulang langkah 10 dan 12 sehingga membentuk beberapa lapisan. Boleh juga kalau nak letak mozzarella cheese di atas lapisan cendawan.
 - Pastikan lapisan paling atas ialah daging cincang tersebut. Kemudian letak satu lapisan mozzarella cheese.
 - Akhir sekali, bakar dalam oven dengan suhu 180 darjah celsius selama 30-40 minit.
 

No comments:
Post a Comment