Pages

Tuesday, November 1, 2011

Biri-biri Periuk Tanah

Biri-biri Periuk Tanah

BAHAN-BAHAN:

500 gm daging kaki kambing biri-biri

75 gm taucu

50 gm tauhu

80 gm halia (cincang)

7 ulas bawang merah (cincang)

5 ulas bawang putih (cincang)

30 gm gula batu

30 gm kulit limau kering (cincang)

2 sudu besar kicap cair

1 1/2 sudu besar sos tiram

1 cawan air

CARA MENYEDIAKAN:

1. Panaskan minyak di dalam periuk tanah, masukkan bahan-bahan yang telah dicincang dan tumis sehingga naik bau.

2. Masukkan taucu dan tauhu. Gaul rata.

3. Masukkan pula daging kaki kambing biri-biri, gula batu, kicap cair, sos tiram dan air, gaul sebati dan biarkan mendidih. Tutup periuk tanah dan biarkan sehingga daging empuk

Sumber saji

No comments:

Post a Comment