Pages

Friday, November 4, 2011

Daging Dendeng Masak Hitam Manis

Bahan-bahan:

400 gm daging..15biji cili kering - kisar halus
10 ulas bawang merah - kisar halus
4 ulas bawang putih - kisar halus
2 sm halia - kisar halus
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 sm lengkuas..tumbuk
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar gula
2 sudu besar asam jawa - ambil airnya
Garam secukup rasa
Sedikit minyak

Cara – cara..1.  Potong daging 2.  Rebus daging hingga empuk.
3.  , asingkan air rebusan .. ketepikan
4.  Potong daging kecil-kecil.
5.   tumbuk daging sekeping demi sekeping.
6.  Panaskan minyak..7.  Tumis bahan kisar dengan serbuk jintan putih, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar , lengkuas.
8.  Kacau...
9.  Masukkan daging dan sikit air rebusan daging.
10. Masukkan kicap pekat. Biarkan hingga kuah pekat.
11.masukkan air asam jawa, gula .. garam.
12. Kacau .
13. bila kuah dah pekat..angkat

No comments:

Post a Comment