Himpunan resepi masakan melayu,resepi ikan ,resepi udang,resepi ayam dan resepi lauk pauk tradisional
Pages
▼
Wednesday, November 2, 2011
ikan rebus air asam
Bahan-bahan ..2 ekor ikan kembung.. 1 cawan air
2 ulas bawang merah
1 biji cili merah-1/2 dihiris halus
4 biji cili api merah dan hijau dihiris
1/2 sudu teh belacan dibakar
1/2 biji tomato potong dadu
1/2 labu bawang besar dihiris halus
1/2 sudu teh asam jawa(kalau takde ganti dgn cuka)
jus limau nipis secukup rasa
garam dan gula secukup rasa
Klik di sini untuk isi bahan
Cara-cara
rebus ikan dalam kuali hingga air mendidih tuang air rebusan dalam mangkuk lain dan biar ikan masak dalam kuali tumbuk 1/2 cili merah,bawang merah,belacan dan asam jawa
bancuhkan bahan tumbuk dgn air rebusan ikan
masukkan bahan yg dihiris,tomato,garam,gula dan perahkan limau nipis secukup rasa
letakkan ikan dalam pinggan dan siramkan kuah tadi.siap untuk dimakan dengan nasi panas
tumbuk atau dihiris halus .. gaul semua bahan dengan air rebusan
No comments:
Post a Comment