Himpunan resepi masakan melayu,resepi ikan ,resepi udang,resepi ayam dan resepi lauk pauk tradisional
Pages
▼
Thursday, November 3, 2011
Karipap
Bahan-bahan
250g tepung gandum
2 sudu besar marjerin - panaskan
2 sudu besar minyak masak - panaskan
garam
air
BAHAN UNTUK INTI
5 biji kentang/keledek - boleh juga dicampur
200g daging/ayam cincang
setangkai daun kari dan daun sup cincang halus
2 1/2 sudu besar kari ayam/daging - bancuh dgn sedikit air
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
garam
gula - jika perlu
air
Cara-cara
Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapat kulit karipap yg rangup). .Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
Bahan inti - kentang/keledek dikupas dan dipotong dadu ..Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bahan-bahan tersebut juga daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari ,kacau rata.. masukkan kentang/keledek, ayam/daging, ,air ,garam secukup rasa. Rebus hingga kentang empuk .. ayam/daging masak dan air kering. tutup api.taburkan daun sup.
bila inti dah sejuk, baru la mulakan proses mencanai tepung.
Masukkan inti kentang dan tutup serta kelim/cetak macam biasa.
No comments:
Post a Comment