Pages

Thursday, November 3, 2011

Sambal Sulur Keladi

BAHAN-BAHANNYA :  1 bungkus sulur keladi, yang siap dijual dipasar tani atau pasar basah
10 - 12 ekor udang sederhana besar, dibersihkan
1 biji bawang besar, hiris
1/3 cawan jus asam jawa
3/4 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan :ditumbuk halus..CARA MEMBUATNYA:Sulur keladi dicuci, toskan dan celur bersama asam gelugor dan sedikit garam hingga 1/2 lembut. Selalunya yang beli mereka dah siap siang, jika tidah anda perlu mengikis kulit luarnya dahulu baru dipotong2. Kemudian toskan. Ketepikan.

  1. Udang tadi digaul bersama sedikit serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga perang keemasan, angkat dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, tuang jus asam jawa. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  3. Masukkan udang ,sulur keladi ,, gaul rata ,.masak atas api perlahan hingga sambal masak..

No comments:

Post a Comment