Pages

Sunday, November 27, 2011

SOTONG MASAK REMPAH KURMA

BAHAN-BAHANNYA

500 gram sotong saiz sederhana

1 biji bawang besar, hiris

  • 2 ulas bawang putih, hiris
  • 3 keping hirisan nipis halia
  • 1 biji cili merah, hiris
  • 1 biji limau kasturi, ambil jusnya
  • Garam dan gula secukup rasa
BAHAN DISATUKAN
  • 1 camca besar rempah kurma
  • 1/2 camca teh serbuk kunyit
  • 1/2 camca teh tepung jagung
  • 1/2 inci halia*
  • 1 biji cili hijau*
  • 2 ulas bawang putih*(*tumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA
  1. Sotong digaul bersama bahan2 yang "disatukan".. perap 30 minit. Tumis hirisan bawang putih, halia dan juga cili merah, bila layu, masukkan sotong dan gaul rata.
  2. Masukkan hirisan bawang besar, kacau dan tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Masak hingga pekat. Perahkan jus limau kasturi,
  3. credit : Resepi ummizaihadi

No comments:

Post a Comment