Pages

Wednesday, March 21, 2012

Resepi Ayam Masak Taucu

Ayam Masak Taucu

 

BAHAN A:

1/2 ekor ayam

1/2 cawan santan

2 tangkai pucuk ubi (rebus dan hiris)

2 helai daun limau purut

2 batang serai diketuk1 sudu besar jus limau

1/2 cawan taucu

2 cawan air

Minyak untuk menumis

Garam,gula dan aji secukup rasa

BAHAN KISAR:

5 bjii  bawang merah

5 bjij cili merah

3 ulas bawang putih

3 biji cili api

1 cm kunyit

2 cm halia

2 cm lengkuas

1 sudu kecil ketumbar

Sedikit gula merah

Sedikit belacan

CARA MENYEDIAKAN:

Bersihkan ayam kemudian lumurkan dan perapkan dengan jus limau seketika.panaskan minyak  dan tumiskan bahan kisar hingga naik  bau. Masukkan ayam kemudian dan kesemua bahan A kecuali taucu. Tuangkan air dan kacau.. bila  dah  pekat, barulah masukkan taucu.kemudian  masukkua  garam ,gula ,dan aji secukup rasa..bila dah cukup rasa dan dah masak matikan api.dan angkat

Sedia dihidang

Sumber saji

No comments:

Post a Comment