Pages

Wednesday, April 18, 2012

RESEPI BUBUR JAGUNG




BAHAN BAHAN
  • 4 tongkol/batang jagung manis-diambil isinya
  • 5-6 sudu besar gula (ikut manis)
  • 1 mangkuk kecil santan pekat
  • 1- 1 1/2 mangkuk kecil air
  • 2 helai daun pandan disimpul
  • 1/4sudu teh garam (optional)
  • segenggam sagu dibilas dan toskan(optional) 
CARA MEMBUATNYA
  1. Isi jagung dibersihkan dan direbus dengan air lebih kurang 8-10 min. (jagung cepat masak)
  2. Kemudian masukkan gula, santan, daun pandan, garam dan sagu. Biar mendidih dan masak.
  3. bubur ni berwarna putih. bagi mereka yg suka warna bolehlah menggunakan sagu yg berwarna yg terdapat di supermarket untuk lebih menarik

No comments:

Post a Comment