Pages

Sunday, April 22, 2012

Resepi Gulai Kancah

Gulai Kancah

BAHAN-BAHAN:

1 kg hati lembu potong dadu

2 helai daun kunyit

6keping asam gelugur

6 helai daun limau purut

2 batang serai (ketuk)

BAHAN KISAR:

20 biji bawang merah

10 ulas bawang putih

40 biji cili padi merah

1 sudu besar kecil lada putih

2 sudu besar  kunyit

10 cm halia

8 cm lengkuas

6 cawan air

Gula ,garam dan aji secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:

Rebus hati separuh empuk dan potong dadu…Dalam kuali masukkan gula, garam, asam gelugur, daun kunyit dan daun limau purut.masukkan kan bahan kisar dan masukkan 6 cawan air...Renehkan sehingga kuah kering dan hati empuk.

Sumber : saji

No comments:

Post a Comment