Pages

Tuesday, April 10, 2012

RESEPI NASI AYAM PENYET





BAHAN BAHAN
  • 1/4 ayam tua (pencen)
UNTUK KISAR  ( UNTUK PERAP AYAM )
  • 4 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 sudu besar ketumbar 
     
UNTUK MENYEDIAKAN AYAM PENYET 
  1. Ayam diperap 30 minit dengan barang yang dikisar tadi tu (bahan untuk perap ayam) dengan sedikit garam
  2. Rebus ayam tadi sehingga empuk sebelum digoreng garing
  3. Kemudian hidangkan bersama hirisan timun, salad, kobis dan ulam-ulam yang anda suka
CARA MENYEDIAKAN SAMBAL
  1. Bahan-bahan ialah 20 biji cili api, 5 biji cili merah, 3 biji tomato dan 3 inci belacan.
  2. Semua bahan ini digoreng terlebih dahulu sebelum ditumbuk (nak blend pun boleh).

No comments:

Post a Comment