Pages

Wednesday, May 2, 2012

Resepi Daging Kambing Berkicap

Daging Kambing Berkicap

BAHAN A:

1kg daging kambing

1 sudu kbesar kicap pekat

1/2 cawan sos tomato

1 sudu kecil serbuk lada hitam

1 cawan santan

1 1/2 cawan air

Sedikit rempah empat sekawan

Sedikit minyak masak

Garam,gula dan aji secukup rasa

BAHAN B:

3 biji cili hijau (mayang)

1 biji cili merah (mayang)

3 tangkai daun pudina

BAHAN KISAR:

5 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

3 biji cili kering

5 biji cili padi

3 cm halia

CARA MENYEDIAKAN:

Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar bersama rempah empat sekawan hingga wangi.Kemudian masukkan daging kambing, kicap pekat, sos tomato dan lada hitam. Tuangkan air secukupnya bila daging lembut masukkan santan dan tambahkan garam ,gula dan aji secukup rasa… bila mendidih, masukkan pula bahan B. Masak hingga pekat..bila dah pekat dan dah masak dan cukup rasanya ,maikan api dan angkat

Sedia dihidang

Sumber : saji

No comments:

Post a Comment