BAHAN A:
1kg daging kambing
1 sudu kbesar kicap pekat
1/2 cawan sos tomato
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 cawan santan
1 1/2 cawan air
Sedikit rempah empat sekawan
Sedikit minyak masak
Garam,gula dan aji secukup rasa
BAHAN B:
3 biji cili hijau (mayang)
1 biji cili merah (mayang)
3 tangkai daun pudina
BAHAN KISAR:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji cili kering
5 biji cili padi
3 cm halia
CARA MENYEDIAKAN:
Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar bersama rempah empat sekawan hingga wangi.Kemudian masukkan daging kambing, kicap pekat, sos tomato dan lada hitam. Tuangkan air secukupnya bila daging lembut masukkan santan dan tambahkan garam ,gula dan aji secukup rasa… bila mendidih, masukkan pula bahan B. Masak hingga pekat..bila dah pekat dan dah masak dan cukup rasanya ,maikan api dan angkat
Sedia dihidang
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment