Pages

Saturday, May 12, 2012

Resepi masak Lala Masam Manis


Bahan-bahan:

400 gm lala
1 biji telur ayam
3 tangkai cili merah - ditumbuk lumat
4 ulas bawang merah - ditumbuk lumat
2 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
200 gm kucai cina
1 sudu besar air asam jawa
Garam gula aji secukup rasa
Sedikit air
Sedikit minyak untuk menumis

Cara menyediakan:

Tumis cili, bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk lumat.
Masukkan air asam jawa.
bila tumisan naik bau, masukkan lala.
Masukkan kucai cina dan sedikit air…Kacau rata.
Pecahkan telur ke dalam bahan-bahan ini.
Bubuh garam, gula ,aji,serbuk perasa. Kacau..bila dah masak dan cukup rasa matikan api dan angkat..

Sedia dihidang

Sumber : saji

No comments:

Post a Comment