Bahan-bahan:
500 gm daging rincik - dipotong kecil, dibersihkan & ditus
1 paket kecil rempah kari daging
1 labu bawang besar - dikisar
santan dari 1 biji kelapa
3 sudu besar kerisik - ditumbuk halus
10 biji kacang panjang
Minyak masak untuk menumis
Garam,gula dan aji secukup rasa
Bahan-bahan tumis:
6 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
4 biji bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
3 cm halia - dimayang
Cara Menyediakan:
Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan tumis. Kacau hingga kekuningan dan masukkan rempah kari daging dan bawang besar kisar. Kacau rata dan biarkan hingga pecah minyak..Masukkan daging garam,gula dan aji.. kemudian kacau hingga rata. Biarkan mendidih dengan api perlahan hingga daging empuk…Masukkan kerisik, santan dan kacang panjang. Kacau dan biarkan mendidih ,,bila dah masak dan cukup rasa ,matikan api
Sedia dihidang
Sumber : saji
No comments:
Post a Comment