Pages

Monday, June 11, 2012

Masak Gulai Lemak Pisang Pucuk Paku


Bahan-bahan:
15 biji pisang lemak manis
1 ikat pucuk paku
santan dari 1  biji kelapa
2 keping asam gelugur
Garam ,gula dan aji secukup rasa
Bahan-bahan untuk dikisar:
15 biji cili padi
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
kunyit hidup
sedikit ikan bilis
1 sudu besar lada hitam
Cara menyediakan:
Pisang dibersihkan dan dipotong ikut suka.Rendamkan di dalam air. Kemudian tuskan.Tuangkan santan di dalam periuk.Masukkan bahan-bahan kisar serta asam gelugur.Kacau perlahan-lahan di atas api sederhana hingga mendidih. Masukkan pula pisang dan pucuk paku.masukkan garam.,gula dan aji, Masak hingga pisang empuk…bila pisang dah empuk,dah cukup rasa dan dah masak ,matikan api dan angkat,
Sedia dihidang
Sumber : saji

No comments:

Post a Comment