Pages

Saturday, July 31, 2010

Asam pedas ayam


Bahan-Bahan:
  • 500 gram ekor ayam, dibersihkan dan dipotong-potong
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 ikat daun kesum
  • Gula dan garam secukupnya
  • 2 cawan air
  • 10 tangkai cili kering, dikisar
  • 6 biji bawang merah, dikisar
  • 1 sm halia, dikisar
  • Sedikit belacan, dikisar
  • 4 tangkai cili merah, dikisar
  • 2 ulas bawang putih, dikisar
  • 1 sm kunyit basah, dikisar
Cara:
  1. Panaskan minyak di dalam periuk.
  2. Tumis bahan-bahan dikisar hingga naik bau.
  3. Masukkan ayam dan air.
  4. Masak hingga mendidih.
  5. Masukkan asam gelugur, gula, garam dan daun kesum.
  6. Kacau hingga rata dan biar hingga betul-betul masak baru diangkat

No comments:

Post a Comment