Pages

Saturday, August 7, 2010

Asam pedas ikan pari




Bahan-bahan

500gm ikan pari

1 cawan air asam jawa

sedikit air

Garam dan gula secukup rasa

bahan-bahan dikisar

10 tangkai cili kering

3 biji bawang besar

2 ulas bawang putih

1 inci belacan
Bahan hiasan

sedikit daun kesum

5 biji kacang bendi

2 kuntum bunga kantan (dibelah 2)

sebiji tomato

Cara memasak

1) Semua bahan yang dikisar tadi dimasak sehingga naik bau.

2) Setelah itu, masukkan air asam jawa dan sedikit air.

3)Kemudian ,masukkan pulaikan pari dan biarkan sehingga masak

4) Seterusnya , masukkan pula kacang bendi,bunga kantanm,tomato dan daun kesum

5) Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa...sedia dihidang........

No comments:

Post a Comment