Pages

Monday, August 9, 2010

Sup Ketam


Bahan- bahan

2 ekor ketam

2 ulas bawang putih (dihiris)

2 ulas bawang merah (dihiris)

1 inci halia (dihiris)

1 biji tomato (dihiris)

1 hiris batang sup (dihiris)

1 sudu air limau nipis

1 tangkai daun sup

1 sudu teh jintan manis (dikisar)

1 sudu teh jintan putih (dikisar)

1 sudu teh lada putih (dikisar)

sedikit bawang goreng

sedikit daun sup

1 mangkuk air

sedikit minyak

sedikit garam

sedikit bahan perasa

Cara penyediaan

1) Tumis bahan-bahan hiris dan kisar sehingga kekuning-kuningan dan naik bau..

2) Kemudian , masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.

3) Masukkan ketam,garam,serbuk perasa dan air limau

4) Angkat dan taburkan daun sup dan bawang goreng .

5) Sedia dihidangkan

No comments:

Post a Comment