Pages

Friday, October 29, 2010

GULAI IKAN TONGKOL

 

              BAHAN –BAHAN :

 

10 ketul isi ikan tongkol

5 ulas bawang putih }15 ulas bawang merah }

2 .5 cm lengkuas}

2 batang serai }

2.5 cm halia }

5 biji buah keras } dikisar

500 ml cili kering kisar

1 sudu teh jintan manis }

1 sudu makan biji ketumbar } digoreng dan dikisar

100 gm rempah nasi dagang

1 liter santan pekat

garam secukup rasa

gula secukup rasa

serbuk perasa secukup rasa

15 biji cili padi

10 biji belimbing buluh

6 keping asam gelugor

3 liter air

 

           CARA MEMASAKNYA  :

 

1. Ikjan tongkol direbus dahulu  dengan  air,garam ,dan asam gelugor selama setengah jam

2. Panaskan minyak didalam periuk .tumiskan semua bahan-bahan yang sudah dikisar

3. bila garing masukkan rempah nasi dagang yang sudah digaul dengan sedikit air

4. Masukkan santan dan air,garam gula dan serbuk perasa

5. Biarkan mendidih dan masukkan ikan tongkol yang telah di rebus ,masukkan cili padi dan belimbing buluh .biarkan mendidih hingga masak

 

                      SEDIA DIHIDANG

1 comment: