Pages

Sunday, October 24, 2010

IKAN KUKUS CILI PADI

        BAHAN – BAHAN :

 

1 ekor ikan merah ikut suka

10 tangkai cili kering 5 kuntum cendawan cina – dihiris halus

1 labu bawang besar

1 biji tomato

1 sudu kecil lada sulah

2 cm halia

sedikit garam

 

      CARA  MENYEDIAKANNYA ;

 

1. Ikan di bersihkan dan lumurkan garam serta lada sulah ,kemudian dikukus, apabila separuh masak masukkan sebahagian sos plum dan cendawan cina ,kukus

   semula hingga ikan masak

2. Setelah ikan masak masukkan cili padi tomato dan bawang besar .kemudian curahkan sos plum yang selebihnya dan kukus sebentar hingga bawang dan cili padi

  layu.sedikit. kemudian diangkat. hidangkan semasa panas.

 

           SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment