Pages

Saturday, October 30, 2010

KARIPAP


        BAHAN  DOH

1/2 kg tepung gandum
1 sudu makan minyak masak ]yang telah dipanaskan
sedikit air garam  ( suam):

            BAHAN INTI

5 biji ubi kentang }
250 gm daging }di potong dadu

             BAHAN-BAHAN KISAR :

5 Tangkai cili kering
2 sudu makan jintan manis
2 sudu makan lada hitam
2 kuntum bunga lawang
5  kuntum bunga cengkih
2 cm halia
1 biji bawang besar
garam dan gula secukup rasa

            CARA MEMASAKNYA :

1. Untuk dohnya uli tepung gandum dan air garam suam dan minyak masak yang telah dipanaskan dan diketepikan
2. untuk sediakan intinya tumiskan semua bahan kisar  hingga naik bau dan garing
3. masukkan kentang dan daging dan biarkan hingga daging lembut
4. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
5. Masakkan hingga kering dan angkat
6. ambil sedikit adunan dan masukkan intinya kemaskan  hujungnya dan goreng hingga kuning

             SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment