Pages

Wednesday, October 27, 2010

MI CALONG

 

BAHAN-BAHAN :

 

600gm ikan kembung

300 gmmi kuning

10 gm kulit kayu manis

10 gm bunga lawang

10 gm bunga cengkih

20 gm halia (kisar)

20 gm bawang merah (kisar )

20 gm bawang ptutih (kisar )

200 gm tau poh goreng

100 gm daun sup

100 gm daun bawang

50 gm bawanggoreng

10 gm lada hitam (di hancurkan )

20 gm cili padi

100 gm tepung jagung

minyak untuk menumis

garam dan serbuk perasa

sedikit kicap

 

            BAHAN –BAHAN LAIN :

 

Mi kuning celur

cili padi  (tumbuk bersama bawang putih dan bawang goreng )

setelah lumat masukkan kicap dan gula serta bahan perasa

 

             CARAMENYEDIAKANNYA

1. Ikan kembung di bahagikan pada 2 bahagian

2. Bahagian pertama ambil isinya ,cincang halus dan campur dengan tepung jagung .Bentukkan sperti bebola ikan

3. Bahagian kedua .rebus dan air rebusannya dijadikan stok ikan .Isi ikan yang di rebus di ambil isi dan di hancurkan

5. Biarkan ia mendidih masukkan bebola ikan kedalam rebusan .Angkat setelah masak. Biarkan air rebusan jadi pekat lala masukkan lada hitam

  garam dan serbuk perasa.

 

     SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment