Pages

Saturday, October 9, 2010

RESEPI KAMBING MASAK BERIANI


BAHAN-BAHAN:

11/2kg Daging kambing } dipotong kecil
2 liter air
200 gm rempah beriani
150 ml minyak masak
1/2 tin susu cair
garam gula dan bahan perasa secukupnya

BAHAN TUMIS:

3 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih 6 biji buah pelaga

BAHAN-BAHAN KISAR:

50 gm cili kering
100 gm bawang besar
50 gm bawang putih
200 gm halia

CARA MEMASAKNYA:

1. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis,
2. Apabila naik bau masukkan bahan kisar dan biar hingga garing seketika
3. Masukan rempah beriani dan biarkan hingga rempah garing
4. Masukan air dan kacau rata
5. Masukkan daging kambing dan garam,gula,serbuk perasa, Biarkan empuk
6. Masukkansusu cair dan biarkan masak hingga lembut

SEDIA DIHIDANGKAN.

No comments:

Post a Comment