Pages

Wednesday, October 27, 2010

SERUNDING IKAN

 

BAHAN –BAHAN :

 

1kiol ikan kembung

air secikupnya

500 ml santan pekat dari1/2 biji kelapa

garam dan gula secukup rasa

 

           BAHAN KISAR ;

 

100 gm ikan talang kering

10 ulas bawang kecil

4 ulas bawang putih

6 batang serai dihiris nipis

3 cm lengkuas dihiris nipis

100 gm cili kering kisar

 

        CARA MENYEDIAKANNYA ":

 

1. Rebus ikan dengan air hingga masak ,keluarkan ikan

2. asingkanisi ikan dengan tulang .kisar hingga lumat

3. Gunakan air lebihan ikan untuk memerah kelapa

4. Campurkan isi ikan santan kelapa dan semua bahan-bahan kisar kedalam kuali

5. Masak dengan api sederhana besar kacau selalu

6. Apabila kuah mula memekat masukkan gula dan garam secukup rasa

7. kecilkan api dan kacau hingga kuah betul-betul kering  ..kemudian angkat ..Hidangkan bersama nasi impit dan lemang

 

                  SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment