Pages

Thursday, November 25, 2010

DAGING PANGGANG AIR ASAM

BAHAN-BAHAN ;
1/2 kilo daging
5 ulas bawang merah
500 ml air asam jawa
3 tangkai cili merah
3 tangkai cili hijau
3 tangkai cili padi
1 biji tomato
2 sudu besar sos cili
garam secukup rasa
125 ml santan
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
2 sudu besar cili kisar
50 gm halia
2 batang serai

CARA MENYEDIAKANNYA :
1. Bawang merah mhalia dan serai dikisar halus
2. Perap daging bersama bahan yang dikisar tadi bersama sedikit garam,gula santyan ,jintan manis,jintan putih selama 15 minit
3. Panggang pada suhu155c selama 45 minit
4. Untuk menyediakanair asam,hiris bawang ,cili dan tomato.masukkan dalam air asam dan tambahkan sedikit sos cili agar ia pekat

SEDIA DIHIDANG.

No comments:

Post a Comment