Pages

Friday, November 5, 2010

Lamb Chop

Bahan-Bahan:

Utk perap daging:
10 keping daging kambing(slices )
setongkol halia +-10 cm(ditumbuk halus)
3 sudu kecil lada hitam(ditumbuk halus)
kicap manis
selabu bawang putih(ditumbuk halus)
3 sudu osyter sauce
Garam dan gula secukup rasa

Utk Gravy:(Black pepper gravy)

1 Liter susu segar
2 sudu besar tepung jagung(utk pekatkan kuah)
3 sudu besar Lada hitam(ditumbuk halus)
3 sudu besar tomato sos atau cuka(1 sudu kecil)
Kicap manis
Butter(2 sudu besar)
Kiub daging lembu(2 ketul)

Cara membuatnya:

Daging yg diperap:
1.Gaulkan kesemua bahan diatas dan perap selama 2 jam.
2.Untuk memasak,gunakan sedikit minyak atau kuali non stick.
3.Masak sehingga daging empuk.Jgn terlalu lama,kerana jika overcook,daging akan keras.

Utk gravy:

1.Panaskan butter.Setelah cair masukkan semua bahan yang lain dan tunggu sehingga mendidih.
Setelah mendidih,angkat dan sedia utk digunakan.

Tambahan:
Sukatan gravy diatas adalah utk 20 keping daging

No comments:

Post a Comment