Pages

Monday, November 8, 2010

Resepi Ayam Bakar Padang


Bahan-bahan:

1 ekor ayam, belah empat
3 cm kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 helai daun limau
1 helai daun kunyit
800 ml santan
3 sudu makan minyak masak

Bahan kisar:
4 buah lada merah
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
3 biji buah keras
½ sudu teh lada putih
1 sudu teh biji ketumbar
½ sudu teh jintan kasar
½ sudu teh jintan halus
2 cm halia
3 cm kunyit

Cara Penyediaan:

Panaskan ketuhar 200° C.

Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar hingga naik bau. Masukkan kayu manis, cengkih, daun limau dan daun kunyit , panaskan hingga masak.

Masukkan ayam dan biarkan hingga ½ masak. Tambahkan 300 ml santan, masak dengan api kecil hingga santan berkurang menjadi 2/3.

Masukkan baki santan dan masak terus hingga kuah kering.

No comments:

Post a Comment