Pages

Wednesday, November 3, 2010

Resepi Ayam Lada Hitam


BAHAN-BAHAN:

2 kg ayam (potong kecil)
3 ulas bawang putih (cincang halus)
5 ulas bawang merah (cincang halus)
100 gm halia (cincang halus)
50 gm lada hitam
1 sudu kecil minyak bijan
10 tangkai cili merah
5 biji tomato (potong halus)
50 gm daun bawang (potong kecil)
50 gm minyak masak
3 sudu kecil sos tiram
Sedikit garam dan gula

CARA MENYEDIAKAN:

1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia
sehingga kuning keemasan.
2) Kemudian ma­suk­kan lada hitam, sos tiram dan ayam.
3) Kacau sekali-sekala sehingga ayam masak. Setelah itu, barulah masukkan
to­ma­to bersama cili merah, daun ba­wang, garam dan gula.
4) Kacau se­ke­tika barulah angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment