Pages

Saturday, November 27, 2010

Resepi Kari Kerang



BAHAN-BAHANNYA :

1.2 kg kerang segar, cuci bersih dan toskan
250 ml  santan
1 liter santan cair
Sedikit air jika perlu
2 camca besar cili kisar
2 camca besar penuh rempah kari ikan 
5 biji kentang
2 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :

1 biji bawang besar
7 biji bawag merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1/3 inci belacan

BAHAN TUMIS :

4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
3 tangkai daun kari

CARA MEMBUATNYA :

1. Satukan rempah kari dengan bahan kisar halus. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing, masukkan rempah kari dan bahan kisar halus dan biar hingga terbit minyak, gunakan api sederhana.
2. Masukkan kerang dan gaul rata. Masak sekejap. Tuang santan cair, kacau dan masukkan asam gelugor, biar mendidih hingga kerang masak (mudah terbuka). Masukkan santan pekat. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau sedikit. Masak dengan api sederhana..

No comments:

Post a Comment