Pages

Monday, November 1, 2010

Resepi Kari Ketam

Bahan-Bahan:
1 kg ketam, dibersihkan
4 sudu makan rempah kari ikan
1 cawan air
½ liter santan pekat
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka
minyak untuk menumis

Bahan Dikisar:

2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari ikan dan gaul rata. Kemudian masukkan 1 cawan air dan gaul sebati.
3. Masukkan garam, serbuk perasa secukupnya dan ketam. Gaul rata dan tutup periuk selama 5 – 10 minit sehingga ketam bertukar warna.
4. Akhir sekali masukkan santan, dan bila ia telah mendidih. Kacau sebati, padamkan api, angkat dan hidangkan.
[Mungkin boleh di tambah dgn buah nenas]


FORMULA DUIT ONLINE

No comments:

Post a Comment