Pages

Sunday, November 14, 2010

Sup Miso - Japanese Style

Bahan-Bahan:

Bahan A
1)Taucu Putih/Kacang Soya Masin Cap
Yeos pun ok 3-4 Sudu besar/Ikut rasa
2)Halia Segar 2 Inci
3)Air Masak 700ml
4)Sos Soya/Kicap(KikkoMan )-1 Sudu Besar  

Bahan B

1)Kepala Ikan Merah/Kerapu/Siakap dll
2)Bayam Hijau segar 100gram
3)Tofu Telur 2 pek kecil
4)Clamp/lala/siput ( Jika Suka)

Cara memasak:  

1. Kisar hingga lumat Taucu & Halia
(Berasingan)
2. Rebus air sehingga mendidih,masukkan
taucu & halia yang sudah dikisar
tadi selama 2 minit.
3. Masukkan 1 sudu kicap & semua bahan
B dan renih selama 5 minit.

dan hidangkan semasa panas...

Cadangan Hidangan: 

Boleh tambah Sea Weed atau sea grass
( Jika Suka)

Sangat sesuai sebagai menu tambahan untuk semua masakan jepun seperti Tendong-Tempura,Shashimi,
Sushi ATAU Masakan melayu seperti Ikan Bakar, Nasi Goreng dll DAN Baik untuk memanaskan badan, menghilangkan mual ketika makan banyak...

No comments:

Post a Comment