Pages

Friday, December 24, 2010

AYAM GOLEK SRI PENGANTIN


BAHAN – BAHAN :
1 ekor ayam – 1 1/2 kilo

BAHAN  A ( KISAR) :
2 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit belacan
6 biji buah keras

BAHAN – BAHAN B :
sedikit kulit kayu manis
sedikit jintan manis
sedikit lada putih
2 cawan santan
sedikit bawang goreng
2 sudu tepung jagung
garam dan serbuk perasa secukupnya

CARA MEMADSAK :
1. Ayam diperap dengan lada hitam selama 30 minit

CARA MEMBUAT SOS :
1. Tumis bahan A dengan sedikit minyak hingga naik bau
2. Masukkan bahan A tambahkan serbuk perasa dan garam secukupnya .kacau
3. Bagi memekatkan kuah tambahkan 2 sudu tepung jagung ,kacau hingga masak
4, Tuangkan sos keatas ayam yang digoreng tadi
5. Taburkan bawang goreng dan hiaskan mengikut cita rasa

SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment