Pages

Sunday, December 5, 2010

GULAI IKAN KEMANGI


BAHAN- BAHAN :
1/2 kg ikan tenggiri
5 ulas bawangkecil – dimayang halus
2 ulas bawang putih  -dimayang halus
1 cm halia  - dimayang halus

BAHAN – BAHAN DIKISAR
1 cm kunyit hidup
10 tangkai cili padi merah
1/2 cm lengkuas
2 biji buah keras
1 batang serai – diketuk
1 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
1 tangkai daun kemangi
3 keping asam gelugor
2 biji limau – ambil airnya
1/2 cawan santan kelapa
garam dan serbuk perasa secukupnya

1. Bahan- bahan yang dimayang dan dikisar di campur dengan santan
2. Kemudian masukkan ikan,biarkan mendidih dengan api sederhana
3. Masukkan serai ,daun limau purut,daun kunyit,asam gelugor,garam dan serbuk perasa secukupnya
4 .Setelah ikan masak masukkan air asam limau dan daun kemangi

SEDIA DIHIDANG .

1 comment: