Pages

Tuesday, December 7, 2010

KEBAB DAGING BATANG PINANG

BAHAN – BAHAN :
300 gm daging batang pinang
3 ulas bawang putih
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
mayonis secukup rasa
1 labu bawang marah – dihiris
1/2 batang timun  - dihiris
1 biji tomato – dihiris

BAHAN –BAHAN PERAP – DIGORENG DAN KISAR
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih

CARA MEMBUATNYA ;
1. Hiris daging nipis-nipis dan lebar-lebar
2. Perap daging dengan bahan perap dan perap selama 2 jam atau lebih
3. Masukkan daging tadi kedalam kualidan panaskan hingga kering seperti membuat steak
4. Setelah daging kering potong daging tadi kecil-kecil
5 .Potong bawang merah timun dan tomato
6. Gaulkan semua bahan dengan cili sos dan mayonis
7. Sedia dimakan dengan roti

SEDIA DIHIDANG .

No comments:

Post a Comment