Pages

Sunday, December 26, 2010

RENDANG DAGING

 

BAHAN – BAHAN :

500 gm daging – potong

4 helai daun limau purut

2  helai daun kunyit

10 gm kerisik

4 kuntum bunga cengkih

5 sm kulit kayu manis

1 mangkuk santan pekat

minyak masak

garam secukup rasa

 

BAHAN GILING :

200 gm lengkuas

50 gm bawang maerah

20 gm kunyit hidup

5 gm cili padi

3 batang serai

 

CARA MEMBUATNYA :

1. Panaskan minyak ,tumiskan kulit kayu manis dan bunga cengkih hingga kuning

2. Masukkan bahan giling dan masak hingga naik bau. kemudian masukkan daging dan kacau selalu

3. Kecilkan api dan masak hingga setengah jam

4. Bila daging empuk  masukkan pula santan ,daun limau purut,daun kunyit,kerisik,garam,,masak lagi selama 15 minit dan angkat

 

SEDIA DIHIDANG .

No comments:

Post a Comment