Pages

Monday, December 6, 2010

Resepi Ikan Keli Salai Masak Lemak Dengan Pucuk Ubi



Bahan-bahan:

4 ekor ikan keli salai
1 ikat pucuk ubi
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
15 biji
1/2 inci kunyit hidup
Ditumbuk/kisar

2 keping asam keping/gelugur
2 cawan atau secukupnya santan
2 batang serai (diketuk)
Garam dan gula secukup rasa.

Cara penyediaan:

1. Pucuk ubi yg telah disiang, celur sebentar didalam air mendidih. Angkat dan toskan airnya.
2. Masukkan ikan, pucuk ubi, bahan yg telah ditumbuk, serai, asam keping dan santan ke dalam periuk. Masak dengan menggunakan api perlahan.
3. Apabila mendidih, perasakan dgn garam dan gula secukup rasa. Bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment