Pages

Friday, January 28, 2011

Acar Ikan Tenggiri

ateng

bahan-Bahan:

4 potong ikan tenggiri
4 camca sedang cili boh
2 camca sedang rempah kari
1 camca teh biji sawi
Sedikit minyak
3 tangkai cili merah (dipotong memanjang)
1 cawan santan pekat

2 camca sedang kerisik
Rempah tumis, kunyit, garam, gula dan cuka
Bahan dimayang:
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1.25 sm halia

Cara:

Ikan di basuh dan ditoskan.

Kunyit dan garamkan ikan lalu dipanggang.

Tumis bahan-bahan mayang bersama rempah tumis, kacau hingga kuning.

Kemudian masukkan rempah kari, cili boh dan santan.

Kacau hingga kuning.

Masukkan kerisik, cili merah, garam, cuka dan ikan.

Kacau perlahan-lahan hingga masak.

 

No comments:

Post a Comment