Pages

Friday, February 25, 2011

Akok Berlauk


Akok Berlauk 
BAHAN-BAHAN:
10 biji telur
500 gm tepung gandum
300 gm daging
100 ml rempah kari
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 sudu besar gula
4 sudu besar minyak masak
Sedikit garam

CARA MENYEDIAKAN:
Pukul telur hingga kembang dan masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga sebati. Untuk inti, daging disiat halus. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan rempah hingga wangi. Masukkan daging, garam, gula dan masak hingga kering. Kemudian ambil acuan dan panaskan di atas dapur dengan api perlahan. Masukkan adunan tepung tadi kemudian tutup dan  biarkan selama lima  minit. Kemudian buka tutup, masukkan inti ke dalamnya. Kemudian masukkan kembali adunan tepung tadi dan tunggu sampai masak
Sumber : utusan

No comments:

Post a Comment