Pages

Saturday, February 5, 2011

MASAK TEMPOYAK DAUN KAYU

DSC08229

BAHAN – BAHAN  ;

10 tangkai cili padi – tumbuk

1 cawantempoyak

1 ikat pucuk ubi

3 helai daun kunyit

2 ikat pucuk ubi

6 helai daun kadok

4 papan petei

1 kg santan pekat

4 cm kunyit hidup – tumbuk

6 batang serai – mayang

sedikit ikan bilis

garam dan gula secukup rasa

 

CARA MENYEDIAKANNYA :

1. Mula – mula masukkan bahan  - bahan tumbuk kedalam periuk bersama dengan tempoyak

2. Kemudian masukkan isi petai dan serai,masak diatas api perlahan

3. Apabila sudah mendidih masukkan santan

4. Selepas itu masukkan pula daun – daun kayu tadi dan masak hingga pekat

5. Akhir sekali masukkanbilis,garam dan gula secukup rasa

 

SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment