Pages

Saturday, February 26, 2011

Puding Seroja



Bahan A (Atas):
1 cawan kacang pinggang (direbus empuk dan dikisar halus)
1 cawan santan pekat
1/2 cawan air
1/2 cawan gula
1 sudu besar serbuk agar-agar
1 sudu kecil gelatin dibancuh dengan sedikir air suam
Beberapa helai daun pandan
Bahan B:
200 ml susu cair
1/2 cawan gula
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar serbuk agar-agar
Beberapa helai daun pandan
Cara Menyediakan Bahan A:
1. Masak serbuk agar-agar bersama gula, gelatin, santan, kacang pinggan, air dan daun santan.
2. Kacau sehingga semuanya sebati dan mendidih. Setelah masak, masukkan ke dalam acuan dan dinginkan seketika di dalam peti sejuk.
Cara Menyediakan Bahan B:
1. Campurkan susu, gula, esen vanila, serbuk agar-agar dan daun pandan.
2. Masak di atas api yang perlahan. Setelah sebati, tuangkan ke dalam acuan yang siap berisi bahan A tadi. Tunggu sehingga beku, keluarkan dari peti sejuk dan hidangkan
Sumber :utusan

No comments:

Post a Comment