Pages

Saturday, February 19, 2011

Sambal Tumis Terung Pipit


Bahan-bahan:
2 labu bawang besar - kisar halus
3 ulas bawang putih - kisar halus
2 cm belacan - kisar halus
15 tangkai cili kering - kisar halus
200 gm ikan bilis - goreng garing
1/4 cawan air asam jawa
1/4 cawan santan
100 gm terung pipit
10 biji belimbing buluh
1/2 cawan minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak, kemudian masukkan air asam jawa lalu dikacau hingga rata.
2. Masukkan ikan bilis, santan, terung pipit, garam dan gula, kemudian kacau lagi hingga rata.
3. Akhir sekali, masukkan belimbing buluh, kacau seketika dan angkat
Sumber ; utusan

No comments:

Post a Comment