Pages

Friday, March 18, 2011

Ayam Kukus Ketumbar


Ayam Kukus Ketumbar
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
Setangkai daun bawang
Setangkai daun ketumbar
2 tangkai cili merah

BAHAN SOS:
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula batu
1/2 sudu besar gula
1/2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar air

CARA MENYEDIAKAN:
1. Kukus ayam selama 27 minit pada suhu 120o selsius.
2. Rendam ayam yang telah dikukus ke dalam air selama 3 minit, angkat dan ketepikan.
3. Hiris daun bawang, daun ketumbar dan cili merah.
4. Campurkan dengan semua bahan sos dan renehkan.
5. Potong ayam mengikut kegemaran dan hidangkan bersama sos
Sumber : Sajionline

No comments:

Post a Comment