Pages

Friday, March 11, 2011

Ayam Masak Acar


Ayam Masak Acar
BAHAN-BAHAN:
 1 ekor ayam (potong 8)
 7 tangkai cili kering (kisar)
 2 cm halia (kisar)
 3 ulas bawang putih (kisar)
 2 cawan santan
 2 sudu kecil cuka
 1 biji timun
 1 labu bawang besar (potong 6)
 2 tangkai cili hijau (potong 2)
 2 tangkai cili merah (potong 2)
 3 putik jagung muda
 Sedikit garam dan gula

CARA MENYEDIAKAN:
1. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau dan garing.
2. Masukkan ayam dan gaul sebati.
3. Kemudian masukkan santan bersama cuka, sedikit gula dan garam.
4. Biarkan di atas api sederhana sehingga santan mendidih  dan kemudian barulah masukkan timun, bawang besar, cili hijau, cili merah dan jagung muda.
5. Biarkan seketika bila sayuran masak barulah diangkat
Sumber ; sajionline

No comments:

Post a Comment