Pages

Friday, March 18, 2011

Ayam Masak Kicap Dengan Tempe


Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong kecil dan dibersihkan
10 keping tempe - dipotong 3
5 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 cm halia - dihiris
1 1/2 sudu besar cilu kisar
1 labu bawang besar - dibelah dan dihiris
1/4 cawan kicap
1 cawan air
1 keping asam gelugur
Sedikit serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Cara Menyediakan:
1. Ayam digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, kemudian digoreng.
2. Tempe juga digoreng secara berasingan.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan anggaran tiga sudu besar di dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan kisar dan cili kisar. Kacau sehingga naik baunya.
4. Masukkan kicap, gula, asam gelugur dan air. Bila mendidih, masukkan ayam, tempe dan bawang besar kemudian kacau sehingga rata.
5. Biarkan mendidih dan rasa masin manisnya sebelum diangkat.
Sumber ; sajionline

No comments:

Post a Comment